İdil Müzikl Online Satış Mağaza İdil Müzik Sanat Merkezi İdil Müzik Stüdyosu Drumland Atölye Tamir Bakım

<< | Çocuğun Gelişiminde Müziğin Rolü

 

ÇOCUĞUN GELİŞİMİNDE MÜZİĞİN ROLÜ

 

Çocuklukta müziğin çocuğun zihinsel ve ruhsal gelişimine büyük bir etkisi vardır.

Çocuklukta verilen müzik eğitimi, çocuğun yaratıcılığının gelişmesine, yaşamı doğru olarak algılamasına yardım eder. Karşılaşacağı problemlerin nedenlerini anlamada ve çözmede kolaylık sağlamasına yardımcı olur. Dikkatini geliştirir, dikkati gelişen çocuk, olayların ve insanların özelliklerini doğru bir şekilde kavrayabilir. Dil çevikliği kazanır. Akıcı konuşma becerisi ve alışkanlığı gelişir ve hepsinden önemlisi yaşamdan zevk alır.

 

İdil Müzik Sanat merkezimizde yıllardır, özellikle 5-7 yaş grubu çocuklarda Orff, Piyano ve başlangıç bateri eğitimi alanların anlık kavrama reaksiyonu ile ritimsel zekalarındaki olumlu gelişim bariz şekilde gözlemlenmiştir.

 

 İşte size müziğin çocukların gelişimine sağladığı 6 fayda.

Dil - Okuma Becerisi : 

Birçok çalışma, insan beyninin müzik ve dil öğrenme, konuşmayı benzer şekilde işleme aldığını gösteriyor. Uzmanlar müzik konusunda eğitim almanın, dil ile ilgili becerileri de geliştireceğini ifade ediyor. Düşünce bilimleri enstitüsünün raporu, insanoğlunun duyduğu müzik ve dili beyninde işlerken çok belirgin ortak özellikleri olduğuna işaret etmektedir. 2005 yılında Stanford Üniversitesinin yayınladığı başka bir rapor ise, herhangi bir müzik aleti üzerinde uzmanlaşmanın, insan beyninin duyduğu kelimeleri ve konuşmaları işleme ve algılama konusunu geliştirdiğini bildirmiştir. Aynı araştırmada, dil öğrenme, konuşma veya yazma ile ilgili sorun yaşayan öğrencilerin, müzik konusunda eğitim almaları tavsiye edilmiştir.

İdil Müzik sanat merkezinde özellikle eğitimi verilmekte olan piyano, bateri, kanun gibi her iki elin de aktif kullanımını sağlayan enstrümanları çalanların dil öğrenme eğilimlerinin  fazla olduğu  gözlemlenmiştir.

Hafıza : 

Müzik eğitimi almanın hafızayı da güçlendirdiği artık kesinlikle biliniyor. "The Chinese University of Hong Kong" üniversitesi araştırmacıları, müzik konusunda eğitim alan çocukların, diğer yaşıtlarına göre konuşurken kelimeleri hatırlamada belirgin bir şekilde daha iyi olduğunu ispatlamışlardır. Aynı çocuklar 1 sene boyunca takip edildiğinde, farkın daha da belirgin bir şekilde ortaya çıktığını farketmişler, müziği,şarkıları ezberlemenin, müzik dışı hafızayı da eğittiği ve geliştirdiği konusunda net bilgilere ulaşmışlardır. 

Kanada'da yapılan başka bir araştırmada, 1 yıl boyunca müzik eğitimi alan çocukların, hafıza testlerinde, müzik eğitimi almayan akranlarına göre çok daha başarılı olduklarını gösterilmiştir. Müzik yapmak veya enstrüman çalmak beynin, konsantrasyon ve hafızayı karmaşık işlerde nasıl kullanacağı konusunda eğitilmesini sağladığı ortaya konulmuştur.

Matematik :

            Eğer bir grup müzik notasını okumaya çalışır veya bir davulun başına geçip çalmaya çalışırsanız, aslında müziğin temelinde fazlaca kafadan hesaplama, bölme ve tahmin olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. 

Kanada Konservatuar'ındaki bir araştırma, benzer şekilde ilkokulda sanat dersi alan çocukların, kontrol grubundaki çocuklara kıyasla, kafadan matematiksel hesaplamalar yapma ve tahmin konularında çok daha başarılı sonuçlar aldığını göstermiştir.

Farkındalık ve Oto-kontrol : 

Müzik eğitimi alan veya müzik enstrümanı çalan çocukların, kendilerini içsel olarak değerlendirme becerisi kazandıkları ve dışarıdan gelecek ödül ve teşviklere ihtiyaç duymadan kendi iç motivasyonlarıyla her işi başarabilecekleri de artık araştırmalarla ortaya konulmuş gerçeklerdendir. Enstrüman çalarken, performansı anlık ve sürekli olarak kontrol etme zorunluluğu, insanın kendi kendini devamlı gözlem altına almasını ve yaptığı işi eleştirebilmesini ve sonunda iyileştirmesini sağlamaktadır.

Sosyalleşme : 

Müzikle uğraşmanın başka bir faydası da, çocukların daha kolay sosyalleşebilmesidir.

Okulda veya bir grup içinde müzik icra eden çocuklar, paylaşmayı, ortak hareket etmeyi ve gerektiği gibi davranmayı öğrenirler. Bir ilkokulun müzik öğretmeni, Senede 450 farklı çocuk eğittiğini ve müzik eğitimi alan çocukların özgüvenlerinin yüksek, sınıfta en iyi davranışı gösteren ve akademik başarısı yüksek olan çocuklar olduğunu gözlemlediğini söylemiştir. Bunun pek çok örneğini sizler de çevrenizdeki müzik öğretmenlerinden duyabilirsiniz.

Akademik Başarı : 

Müziğin çocuklara sağladığı dil, matematik, hafıza ve diğer konulardaki faydalardan sonra müzik eğitiminin akademik başarıyı da tetiklediğini söylemek size biraz sürpriz gibi gelebilir ancak yine çalışmalar gösteriyor ki, müzik eğitimi alan öğrenciler İngilizce ve Matematik programlarında, müzik eğitimi almayanlara göre daha başarılı olmaktadırlar. Ayrıca Amerika'da SAT testinde müzik eğitimi alan kolej öğrencileri, müzik eğitimi almayanlardan daha yüksek puanlar almışlardır.  

Hayatın koşturmayla geçtiği çağımızda çocuklarımızın ileride daha “ İNSAN” olabilmeleri için gerekli sanat etkinliklerini ve özellikle müziği es geçerseniz, kendi elinizle ,sosyalliği sadece bilgisayar ya da telefon tuşlarında zanneden bir gençliği yaratmış olursunuz ve bu durumda da gençlerden yakınmaya da  hakkınız kalmaz.

 

İdil ÖZDEMİR

 

 

                                                                                                                  

 

 

 

 

 

 

.

İdil Müzikl Online Satış Mağaza

Sosyal Ağlarda İdil Müzik

Yeşilbahçe Mahalles 1471 Sok. Özgür Apt.
No:12/A-B Muratpaşa / ANTALYA
Tel & Fax: (0242) 316 97 91
GSM: (0535) 829 91 48


Tüm hakları saklıdır © 2013 İDİL MÜZİK
Tasarım ve Programlama Ajansweb